研究情報
Research information

研究情報

2025.06.30
解凍による劣化を抑える技
超音波との相乗効果による塩水解凍は解凍中のチベット産豚肉の品質劣化を低減する
Ultrasound synergized saline thawing reduces quality deterioration of Tibetan pork during thawing
2025.06.30
イネの塩ストレスを緩和する遺伝子
OsBURP12のノックアウトはイネ苗の耐塩性を高める
Knockout of OsBURP12 enhances salt tolerance in rice seedlings
2025.06.30
塩受性高血圧の発症のメカニズム
塩感受性高血圧:内皮および血管機能障害と性別の役割
Salt-sensitive hypertension: role of endothelial and vascular dysfunction and sex
2025.06.30
NZの食塩についての状況
ニュージーランドの18歳から65歳の成人における食塩に関する知識、態度、行動
Dietary Salt-Related Knowledge, Attitudes, and Behaviors of New Zealand Adults Aged 18-65 Years
2025.06.30
日本人中年にとって気になるのでは?
日本人中年成人における全死因死亡率、特定原因死亡率および早発性非伝染性疾患死亡率とナトリウムの摂取量およびカリウムとの比率: 前向きコホート研究
Consumption of Sodium and Its Ratio to Potassium in Relation to All-Cause, Cause-Specific, and Premature Noncommunicable Disease Mortality in Middle-Aged Japanese Adults: A Prospective Cohort Study
2025.06.30
高血圧や腎障害に効くもの
NLRP3インフラマソームの薬理学的阻害は、ダール食塩感受性ラットにおける腎臓アポトーシス,線維症および損傷を抑制する
Pharmacological inhibition of the NLRP3 inflammasome attenuates kidney apoptosis, fibrosis, and injury in Dahl salt-sensitive rats
2025.06.30
高血圧に必要な知見
機械学習法を用いた制御されていない高血圧に関連する因子の予測: イラン西部における横断的研究
Predicting Factors Associated With Uncontrolled Hypertension Using Machine Learning Methods: A Cross-Sectional Study in Western Iran
2025.05.30
玉ねぎの皮の使い道
熟成中の減塩乾燥生ハムの脂質酸化及び揮発性フレーバー化合物に及ぼすタマネギ皮抽出物の影響
Effects of onion skin extract on lipid oxidation and volatile flavor compounds of low-salt dry-cured ham during ripening
2025.05.30
塩分制限の効果
慢性腎疾患の進行に対する減塩食の効果:前向き非盲検無作為比較試験
Effect of a Low Salt Diet on the Progression of Chronic Kidney Disease: A Prospective, Open-Label, Randomized Controlled Trial
2025.05.30
効率的に減塩を進めるためには・・・
TARPAREモデルを用いた減塩の優先順位の高い集団の特定: 横断的研究
Identifying High-Priority Populations for Dietary Salt Reduction Using the TARPARE Model: A Cross-Sectional Study
2025.05.30
ファイトレメディエーションは塩害対策の助けとなり得るか?
雨水貯留池の植物群落に及ぼす除氷剤と凍結防止剤の使用の影響: 塩ストレスの特徴とファイトレメディエーションの可能性
The impact of deicer and anti-icer use on plant communities in stormwater detention basins: Characterizing salt stress and phytoremediation potential
2025.05.30
病原体を不活性化し、栄養と感覚の質を維持するプロセス
レタス中の黄色ブドウ球菌および赤痢菌の不活性化における熱超音波処理とNaClの相乗効果:音場と反応速度論の影響
Synergist effect of thermosonication and NaCl on inactivation of Staphylococcus aureus and Shigella flexneri in lettuce: The effect of acoustic field and reaction kinetics
2025.05.30
より塩分の少ない、おいしいソーセージの作るには?
乾燥塩漬肉製品の減塩戦略:KCl及びマイクロカプセル化されたスパイス及び芳香植物エキスの使用
Salt reduction strategies for dry cured meat products: The use of KCl and microencapsulated spices and aromatic plant extracts
2025.05.30
高血圧を緩和する
α1-アンチトリプシンは腎臓膜のジアシルグリセロール濃度とプロテインキナーゼC活性を低下させることにより、若年マウスの食塩感受性高血圧を緩和する
Alpha 1-antitrypsin mitigates salt-sensitive hypertension in juvenile mice by reducing diacylglycerol concentrations and protein kinase C activity in kidney membranes
2025.04.30
食べ物の塩分濃度が気になる方へ
二クロム酸銀を用いた食品中の塩分濃度測定のための新規技術
Novel technique for measuring salt concentrations in food using silver dichromate
2025.04.30
塩味好きは脂肪分もお好き!?
塩味を好むことは、より脂肪分が多く、よりカロリーの高い食品を好むことと関連している
Liking for saltiness is associated with preference for fattier and more caloric foods
2025.04.30
血圧を下げるための戦略として・・・
中国湖南省での実世界設定コホート研究における尿電解質と血圧に対する代替塩の影響
Effects of salt substitute on urinary electrolytes and blood pressure in a real-world setting-cohort study in Hunan, China
2025.04.30
食生活や生活環境によって塩分摂取に違いがある子供たち
3歳児の24時間尿中食塩排泄量およびナトリウム・カリウム比の推定値と学校教育、兄弟姉妹の生活状況および食習慣との関連について
The association of schooling, sibling life situation, and dietary habits with the estimated 24-h urinary salt excretion and sodium-to-potassium ratio in 3-year-old children
2025.04.30
イリシンの効能
イリシンは腎AMPK-Rac1経路の制御を介して食塩感受性高血圧を軽減する
Irisin mitigates salt-sensitive hypertension via regulating renal AMPK-Rac1 pathway
2025.04.30
生姜粉末のすごいパワー!!
持続可能で環境に優しい鉄筋腐食防止剤としてのジンジャーパウダー
Ginger powder as sustainable and eco-friendly corrosion inhibitor for the protection of steel reinforcement bars
2025.04.30
美味しいキムチを作る際に必要なツールは?
ハイパースペクトルイメージングを用いた塩漬けキムチキャベツの塩分濃度の迅速かつ非破壊的な分類
Rapid and non-destructive classification of salinity levels in brined kimchi cabbage using hyperspectral imaging
2025.03.31
地表塩層形成の影響を測る
多孔質表面からの蒸発ダイナミクスに及ぼす塩結晶化の影響の定量化
Quantifying Salt Crystallization Impact on Evaporation Dynamics From Porous Surfaces
2025.03.31
塩水利用遺跡から知る遠い昔
Cacica(ルーマニア)における塩水開発:塩供給の放射状モデルの応用
Brine exploitation at Cacica (Romania): An application of radial model of salt supplying
2025.03.31
養殖ヒラメに塩を与えすぎると・・・
飼料塩濃度は汽水で飼育されたヒラメ(Scophthalmus maximus)の成長,栄養利用および脂肪酸プロファイルに影響を与える
Dietary salt concentrations influence growth, nutrient utilization, and fatty acid profiles of turbot (Scophthalmus maximus) reared in brackish water
2025.03.31
高血圧予防を妨げるもの
オーストラリアの高血圧成人における食塩摂取量削減の障壁と有効性
Barriers and enablers to salt intake reduction in Australian adults with high blood pressure
2025.03.31
塩摂取行動に影響を与える要因
中国南西部における油と食塩の摂取に関する知識、心構え、習慣および関連する影響因子
Knowledge, attitudes, and practices of oil and salt intake and related influencing factors in Southwestern China
2025.03.31
サスティナブルな水生成
プロトタイプ蒸発装置で超高回収水量とブライン濃縮を実証: 廃液ゼロの海水淡水化を目指して
Demonstration of ultra-high-water recovery and brine concentration in a prototype evaporation unit: Towards zero liquid discharge desalination
2025.03.31
超音波の効能
GC-IMS技術に基づく部分カリウム塩代替品を用いて製造したビーフジャーキーの風味プロファイルに対する超音波効果
Ultrasound effect on flavor profile of beef jerky produced with partial potassium salt substitute based on GC-IMS technology
2025.02.28
高齢男性の高血圧へのアプローチ
性・年齢依存性高血圧の発症と血圧の食塩感受性に関わる腎と交感神経の統合メカニズム
Integrated renal and sympathetic mechanisms underlying the development of sex- and age-dependent hypertension and the salt sensitivity of blood pressure
2025.02.28
健康と環境に効く税
食塩税と砂糖税が英国国民における仮定上のカテゴリー内食品への置き換え、BMI、環境フットプリントに及ぼす影響のモデル化
Modelling impacts of a salt and sugar tax on hypothetical intra-category food substitutions, BMI and environmental footprints in the UK population